Αν η οικοδομή εγείρεται:
Α) Σε περιοχή ενταγμένη στο σύστημα Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων (ΑΑΑ), τότε:
- Όταν η Τιμή Ζώνης (ΤΖ) στην οποία βρίσκεται η οικοδομή είναι μέχρι και την μέση Τιμή Ζώνης (μΤΖ) της περιφέρειας τότε ο Συντελεστής Πολυτελείας είναι 1
- Όταν η ΤΖ στην οποία βρίσκεται η οικοδομή είναι πάνω από την μέση Τιμή Ζώνης (μΤΖ) και μέχρι το διπλάσιό της τότε ο Συντελεστής Πολυτελείας δίνεται από την σχέση ΣΠ=1.00+(ΤΖ-μΤΖ/μΤΖ)*0.50=
- Όταν η ΤΖ είναι μεγαλύτερη από το διπλάσιο της μΤΖ, τότε ο Συντελεστής Πολυτελείας είναι 1.5
Β) Σε περιοχές εκτός συστήματος ΑΑΑ, αλλά εντός ζώνης πλάτους 3 χιλιομέτρων (3ΧΜ), ως ΤΖ λαμβάνεται η πλησιέστερη ΤΖ, οπότε ο Συντελεστής Πολυτελείας ορίζεται κατά τα προηγούμενα(Α1 ως Α3)
Γ) Σε περιοχές εκτός συστήματος ΑΑΑ και πέραν της ζώνης των 3ΧΜ ο Συντελεστής Πολυτελείας είναι 1
Η επιλογή του Περιφερειακού Διαμερίσματος γίνεται από την σελίδα «Ε.Κ.Κ.Ο.» του φύλλου «Ε.Κ.Κ.Ο.» κάνοντας κλικ στο πλήκτρο που βρίσκεται δίπλα από την λέξη «Περιφέρεια» και ορίζοντας στην αναπτυσσόμενη λίστα το Διαμέρισμα που επιθυμούμε.
- Αρχικός Πίνακας 1: Άθροισμα Κόστους εντύπων α και β (κτήρια με κύρια χρήση Κατοικίας και Μονοκατοικίες)
- Αρχικός Πίνακας 2: Κόστος εντύπου γ (κτήρια γραφείων – καταστημάτων)
- Αρχικός Πίνακας 3: Άθροισμα Κόστους εντύπων δ και ε (Σταθμοί Αυτοκινήτων – Βιομηχανικά Κτήρια – Γεωργικά & Κτηνοτροφικά Κτήρια – Αποθήκες)
- Αρχικός Πίνακας 4: Κόστος εντύπου στ (Ξενοδοχεία – Νοσηλευτήρια)
- Αρχικός Πίνακας 5: Άθροισμα Κόστους εντύπων ζ και η (Εκπαιδευτήρια – Μουσεία και λοιπά μη κατονομαζόμενα κτήρια που δεν μπορούν να υπαχθούν στις κατηγορίες α έως η)
Ανάλογα με την κατηγορία κτηρίου που επιλέγουμε στην σελίδα «ΕΚΚΟ» του φύλλου «ΕΚΚΟ» αυτόματα ενεργοποιείται ο αντίστοιχος πίνακας στην σελίδα «Αρχικός Πίνακας».
Στην περίπτωση όμως που έχουμε αρνητικές διαφορές το αντιμετωπίζουμε αλλάζοντας τα ποσοστά του τελικού πίνακα. Το πρόγραμμα μας βοηθάει στη φάση αυτή της μεταβολής των ποσοστών δίνοντας μας στο δεύτερο μέρος της στήλης «ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ» την μέγιστη τιμή του τελικού ποσοστού που θα ισοσκέλιζε πλήρως κάθε εργασία. Συγχρόνως, μας δίνει και το άθροισμα της στήλης, το οποίο πρέπει να είναι 1000. Έτσι, σε κάποιες εργασίες (τυπικά στις εργασίες σκυροδέμα και επιχρίσματα όπου κατά κανόνα συγκεντρώνουμε περισσότερα παραστατικά) αυξάνουμε το τελικό ποσοστό ενώ σε άλλες που δεν καταφέραμε να συγκεντρώσουμε το αρχικά προβλεφθέν ύψος παραστατικών μειώνουμε το τελικό ποσοστό. Χρειάζεται προσοχή εδώ καθώς υπερβολές στα ποσοστά δεν θα γίνουν δεκτές στην αρμόδια ΔΥΟ (πχ σκυρόδεμα 500‰). Επίσης στον πίνακα έχουμε την δυνατότητα να ορίσουμε ότι μια εργασία δεν θα πραγματοποιηθεί παρ' όλο που είχε αρχικά προβλεφθεί. Στην περίπτωση αυτή το τελικό ποσοστό της εργασίας αυτής αφαιρείται από το σύνολο 1000 και ο ισοσκελισμός του πίνακα γίνεται στα εναπομένοντα χιλιοστά. Σχετικό σχόλιο αναγράφεται στην περίπτωση αυτή στον πίνακα εκτύπωσης.