Το xml είναι ένα απλό αρχείο κειμένου, το οποίο αφού παραχθεί από το πρόγραμμα μπορούμε να το ανοίξουμε και να το επεξεργαστούμε με οποιονδήποτε text editor (πχ notepad). Υπάρχουν και εξειδικευμένοι επεξεργαστές (editors) xml που παρουσιάζουν το xml σε δομή πίνακα ή βάσης δεδομένων. Ένας από αυτούς που διατίθενται ελεύθερα είναι το Microsoft xml Notepad που θα βρείτε στην περιοχή downloads στο www.tol.gr.
Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν χρειάζεται να επέμβουμε στο xml. Χαρακτηριστικά το ΤΟΛ Αμοιβές είναι ίσως το μόνο πρόγραμμα του είδους, οι χρήστες του οποίου «σχεδόν» δεν γνωρίζουν την μορφή ενός xml, αφού το πρόγραμμα δεν δίνει εγγενώς κάποιο τρόπο εμφάνισης και πολύ περισσότερο επεξεργασίας του xml ακριβώς γιατί δεν χρειάζεται! Τα xml για το ΤΕΕ που παράγει το πρόγραμμα είναι πλήρη και σωστά δομημένα.
Συνηθέστερος λόγος είναι να αποτυγχάνει κάποιος έλεγχος ελαχίστων δαπανών σε κάποια μελέτη. Αίτια για να συμβεί αυτό είναι: |
![]() |
- Σε τυπικό έργο να έχουμε δηλώσει κάποιοι χώροι να μην συμμετέχουν σε κάποιες μελέτες (πχ όχι θερμομόνωση στην πυλωτή). Το ΤΕΕ δεν το δέχεται.
- Λόγω στρογγυλοποίησης κάποιας δαπάνης συνήθως σε εργασία χρονικού προγραμματισμού ή τευχών δημοπράτησης. Στην έκδοση 4 έχει εξαλειφθεί το πρόβλημα και πλέον επιβάλει τον περιορισμό των δεκαδικών στον εμβαδομετρικό προϋπολογισμό σε 2 μόνο.
- Γενικά το ΤΕΕ έχει ένα μονοσήμαντα ορισμένο προϋπολογισμό έργου (Σ) και ο έλεγχος ελαχίστων που κάνει απαιτεί να είναι πχ
- Δαρχ/κων ≥ 100% Σ
- Δφερουσας ≥ 30% Σ
- Δθερμο/σης ≥ 5% Σ
- κλπ
Αν δεν ισχύουν αυτά κάνει το έργο δεκτό αλλά δεν το εγκρίνει.
Μπορούμε να πληροφορηθούμε την αιτία μέσα από το σύστημα του ΤΕΕ κάνοντας login στο σύστημα από το φύλλο «ΤΕΕ online» του προγράμματος μέσω του συνδέσμου «Είσοδος» και στην συνέχεια επιλέγοντας το συγκεκριμένο έργο πατάμε το πλήκτρο με το «λατινικό ερωτηματικό».
Αν το πρόβλημα συνεχίσει να υπάρχει καλύτερα να επικοινωνήσετε με το ΤΕΕ.
Οι συνηθέστερες αιτίες είναι:
- Ελλιπή στοιχεία έργου ή ιδιοκτήτη
- Λάθος αριθμός μητρώου κάποιου μηχανικού
- Αναντιστοιχία αριθμού μητρώου και ειδικότητας. Πχ πολιτικός μηχανικός έχει δηλωθεί ως Τ.Ε. και το ανάποδο
- Λάθος τιμή Ε.Τ.Α. πχ 100 αντί 115
- Λάθος τιμή λ ή λάθος έτος ή τριμήνου για το λ
- Ποσοστό ιδιοκτησίας < ή > του 100%
- Ο μηχανικός που υποβάλει το έργο δεν συμμετέχει σε αυτό
Στο νέο σύστημα του ΤΕΕ που ξεκίνησε στις 7/3/2010 τα τοπογραφικά πρέπει να δίνονται στο xml μαζί με τις υπόλοιπες μελέτες. Στην περίπτωση αυτή δεν γίνεται έλεγχος ελάχιστης αμοιβής 5000·λ για το τοπογραφικό (η αμοιβή του τοπογράφου είναι «ότι προκύψει»). Κτιριακό έργο με τοπογραφικό μόνο δεν γίνεται δεκτό στο νέο σύστημα.
Το σύστημα του ΤΕΕ πλέον, υπολογίζει αμοιβές μόνο τοπογραφικών εργασιών και μάλιστα καλύπτει μεγάλο πλήθος περιπτώσεων υπολογισμού αμοιβής τοπογραφικών εργασιών σύμφωνα με το ΠΔ697/74. Το έργο όμως πρέπει να υποβληθεί ως έργο τοπογραφικών και όχι ως κτιριακό έργο. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μέσα από το ίδιο το σύστημα του ΤΕΕ. Προσοχή όμως καθώς στην περίπτωση αυτή, ισχύει ο έλεγχος ελάχιστης αμοιβής 5000·λ. Αν πρόκειται για έκδοση οικοδομικής άδειας για κτιριακό έργο, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με το ΤΕΕ για να εκδοθεί διαφορετική εντολή πληρωμής με ποσό μικρότερο από 5000·λ.
Εναλλακτικά εφ' όσον πρόκειται για τοπογραφικό για έκδοση οικοδομικής άδειας κτιριακού έργου, μπορείτε να υποβάλλεται ξανά το σύνολο του έργου. Οπότε αν το τοπογραφικό ανατίθεται σε τοπογράφο ή αν είναι η μόνη μελέτη που αναλαμβάνει ένα μηχανικός, να εκτυπώσετε μόνο την εντολή του συγκεκριμένου μηχανικού. Αν το τοπογραφικό ανατίθεται σε μηχανικό που αναλαμβάνει και άλλες μελέτες, θα πρέπει και πάλι να ζητήσετε από το ΤΕΕ να εκδοθεί χειροκίνητα η εντολή πληρωμής.